Verzamelwoede

Ik heb absoluut geen aanleg voor verzamelingen. Nooit de drang gevoeld om postzegels te verzamelen, of knuffels zoals dochter E. Een grote collectie schoenen heb ik evenmin, hoewel ik daarover mogelijks van mening verschil met mijn wederhelft. Zelfs aan boeken ben ik niet gehecht. Ik heb één boekenkast en als die vol is, zet ik met een gerust hart de minder interessante exemplaren bij het oud papier. De enige collectie waar ik waarde aan hecht (mijn spaarcentjes voor ’t gemak even buiten beschouwing gelaten), is mijn verzameling citaten. Ik laat u even meegenieten.

verzameling beertjes

Tot de categorie “serieuze zinsneden” hoort de volgende, die ik mijn dochters zachtjes probeer diets te maken: “Karakter is het talent om een goed voornemen uit te voeren, lang nadat de opwinding van het moment voorbij is.”

De uitspraak van Oscar Wilde – “Rechtlijnigheid is de laatste strohalm der fantasielozen” – hou ik dan weer angstvallig voor mezelf, want ik vrees dat die in tijden van puberteit tegen mij zal gebruikt worden, als pakweg het afgesproken terug-thuis-uur niet werd gerespecteerd…

Ook in tijdschriften vind ik citaten die de moeite van het sparen zijn. In Humo las ik enkele jaren terug een interview met de moeder van Willem Vermandere. Ze legde uit waarom ze haar kinderen altijd hun eigen weg heeft laten zoeken. “Liever een gezonde ezel dan een ziek paard”, betoogde de kranige oude dame. Het stemt tot nadenken in deze tijden waarin we de druk op onze kinderen om te presteren gestaag opdrijven. 

Alweer in Humo las ik een interview met “den John” (de man van Astrid Bryan voor de televisieleken onder ons). Er wordt hem gevraagd of hij graag leest en hij antwoordt daar op dat hij dat wel eens een boek van het lichtere genre verorbert, pakweg een Da Vinci Code. “Als  je ze uit hebt, voel je je alsof je teveel popcorn hebt gegeten”, zegt hij daarover. Vond ik best grappig en o zo Amerikaans.  

Voor ’t geval je je collega’s eens wil imponeren op een vergadering, kan ik u volgende zinsnede aanbevelen: “A shortfall of evidence is not necessarily evidence of shortfall” ( Brynjolfsson). En als we het dan toch over het werk hebben… een vroegere collega nam ooit afscheid op het werk met de woorden (van Oliver Herford): “A woman’s mind is cleaner than a man’s. She changes it more often.” Geef toe: dat geeft een afscheidsmail wat meer stijl dan “Daaaag”!

Mijn favorieten onder de fragmenten zijn twee juweeltjes van Marcel Proust. Ik viste ze uit “How Proust can change your life” van Alain de Botton. Hoewel Proust in het Frans schreef, vind ik de citaten prachtig klinken in het Engels. In het eerste wijst hij er op dat we heel lelijke dingen kunnen denken over andere mensen en hen toch graag hebben, terwijl ze meestal veel nodig hebben om te geloven dat we hen genegen zijn :

There seems a gap between what others need to hear from us in order to trust that we like them, and the extent of the negative thoughts we know we can feel towards them and still like them.”

Maar mijn nummer één is een ander citaat van Proust:  “When two people part, it is the one who is not in love who makes the tender speeches.” Daar ben ik nu jaloers op zie, op mensen die simpele dingen zo schoon kunnen verwoorden.  Benieuwd of jullie mijn collectie kunnen uitbreiden met meer moois…

10 gedachten over “Verzamelwoede

  • Geboortekaartjes (en foto’s) worden hier ook niet weggegooid, nu je het zegt. Dat zou voelen als heiligschennis. 🙂 Ook handig om verjaardagen of adressen op te zoeken. Waar verkoop je je boeken trouwens?

 1. De mooiste wens die je kan krijgen is diegene die je aan een ander geeft.

  Een mooie verpakking wordt ooit vaal, maar een mooi hart behoudt immer zijn heldere kleur.

  De natuur is de enige die de stilte op een natuurlijke manier stil krijgt.

  Lief zijn is putten uit een bodemloze bron, je kan nooit genoeg water sproeien om alle bloemen gelukkig te maken.

 2. Mijn favorieten zijn:
  ‘Motus inter corpora relativus tantum est’, Christiaan Huygens, het definitieve einde van het arestoteliaanse wereldbeeld en de start van de moderne wetenschap.
  ‘Felix, qui potuit rerum cognoscere causas’, Vergilius

 3. Hey Annick, bedankt voor die mooie citaten, ik ben al meteen een fan van de moeder van Willem Vermandere 🙂

  Hier zijn er een paar die ik heb bijgehouden, misschien om je verzameling aan te vullen:

  “Je n’écris pas pour dire ce que je pense mais pour le savoir !”
  (Emmanuel Berl)
  (Ben ik het helemaal mee eens; ik heb zelf al vaak gemerkt dat tijdens het schrijven dingen bovenkomen die je vooraf niet had voorzien, en die juist heel goed aangeven wat er precies in je ziel aan de gang is).

  “Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius — and a lot of courage — to move in the opposite direction.” (Albert Einstein)
  Dit is maar een van de vele schitterende dingen die Einstein heeft gezegd. Je moet maar eens Quotes Einstein opzoeken op het internet, er zitten echt parels van citaten tussen. Deze bijvoorbeeld is ook een van mijn favorieten:
  “A human being is a part of a whole, called by us _universe_, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings as something separated from the rest… a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty.”

  En deze van Alden Nowlan, is ook een heel mooie, misschien ook iets om uw kinderen in te fluisteren 😉
  “The day the child realizes that all adults are imperfect, he becomes an adolescent;
  the day he forgives them, he becomes an adult;
  the day he forgives himself, he becomes wise.”
  (Alden Nowlan)

  Vele groetjes!

  • Kathleen, je hebt mijn verzameling aangevuld met prachtige exemplaren! Einstein was dan wel een wetenschapper, veel schrijvers zouden nog iets kunnen leren van de manier waarop hij de dingen verwoordt. Het citaat van Nowlan is er ook eentje om in te kaderen. Heel erg bedankt om jouw verzameling te delen! Groetjes, Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s