Dinsdag – Elvis Peeters

Het verhaal

Dinsdag

Dinsdag beschrijft één dag uit het leven van een oude man, met een onverkwikkelijk verleden, zoals blijkt uit de flash-backs.

Marta kon daar bij de hazelaars aan het kanaal geneukt worden. En je doet het of je doet het niet, daar moet je achteraf niet over zeuren. Op zich is een mens niet meer waard dan een kat. Het zijn de verhoudingen tot elkaar en het gefilosofeer daarover die de mens zijn betekenis geven.

Na de verkrachting van Martha wordt hij door zijn vader naar Congo gestuurd, om tot bezinning te komen. Maar zo ver komt het niet, integendeel, hij krijgt daar de kans om zijn immorele pad verder te zetten en te perfectioneren.

Je moest een wapen in handen krijgen en een oorlog opzoeken, en alles wat door wetten verboden was, werd weer mogelijk, je legde je eigen wetten op. Niemand stuurde me nog weg omwille van een Martha.

Af en toe zie je dat de man ook zachtheid en zorg in zich heeft, bijvoorbeeld wanneer hij zijn vrouw helpt wanneer ze hulpbehoevend wordt. Maar spijt of wroeging over zijn daden heeft hij niet, niet als jongmens, niet als oude man.

Mijn oordeel

Dinsdag was genomineerd voor de AKO-literatuurprijs 2012, voor de Libris-prijs in 2013 én stond op de longlist van de Gouden Boekenuil. Dan zijn de verwachtingen hoog. Driewerf helaas: ik had geen enkele haast om te lezen. Het verhaal “trekt” niet. De oude man vond ik goed geportretteerd, maar daarmee is het positieve grotendeels gezegd. Het wisselende vertelperspectief heeft me ronduit geërgerd. Het is dat het een dun boekje was, maar anders was het niet uitgelezen geraakt. Ander en beter! Iemand een tip?

7 gedachten over “Dinsdag – Elvis Peeters

    • Voetje, voel je niet geremd om er aan te beginnen hoor als je denkt dat het iets voor jou is. Mij lag het niet, maar dat hoeft niet zo te zijn voor jou. Laat me in elk geval eens weten wat je er van vond, als je het gelezen hebt!

  1. Het staat op mijn to read lijst, maar het lijkt mij moeilijk om om te gaan met iemand die zelfs geen berouw heeft over zijn slechte daden van vroeger; ik veracht de man nu al!

    • LJ, ik probeer mijn moreel oordeel over de personages te scheiden van mijn oordeel over de kwaliteit van de tekst. Maar zelfs dan valt het boek vrij mager uit, vind ik. Voor jou het zelfde als voor Voetje: laat me zeker weten wat je er van vond als je het uit hebt, dat vind ik wel interessant! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s