Loop! is een lange lofrede op hardlopen en een oproep om er in de eerste plaats van te genieten. De lijst met voordelen van lopen is de meeste mensen wel bekend: je loopt minder kans op overgewicht, je lichaam gaat efficiënter om met energie, je krijgt er sterkere botten van en je loopt minder kans op hart- en suikerziekte.
Maar hoe gezond lopen ook is, overdrijven is nooit goed. Leer luisteren naar je lichaam en wees geen slaaf van je trainingsprogramma. Discipline: prima, maar altijd in combinatie met flexibiliteit. Wie de signalen van zijn lichaam negeert, loopt volgens de statistieken het vaakst de volgende blessures op:
- Achillespeesontsteking
- Scheenbeenontsteking
- Ontsteking van de voetzool
- Slijtage van de knieschijf
- Ontsteking van de buitenkant van de knie
De auteurs pleiten voor het recreatieve lopen en raden terecht het lopen van marathons af als je voor je gezondheid loopt, maar tegelijk schuiven ze een trainingsschema voor de klassieke afstand in het boek. Blijkbaar is een loopboek toch niet compleet zonder schema voor de marathon?
Nijboer en Kooman geven wel tips om de uitdaging er in te houden zonder de afstand of de snelheid steeds op te drijven. Dat kan door regelmatig op een andere manier te trainen (door interval te doen bijvoorbeeld), of door nieuwe parcours te verkennen. Maar het kan nog alternatiever: over nordic walking en aquajogging zijn de auteurs bijna lyrisch. Ook fietsen en zwemmen zijn een waardevolle afwisseling. Door andere spieren te belasten hou je blessures buiten de deur.
Echt veel nieuws heb ik in dit boek niet geleerd, maar toch vond ik het leuk om lezen, al was het maar om bevestigd te zien wat ik al wist en omwille van de aanstekelijke stijl. Wie uit is op feiten en cijfers, leest beter het handboek van Steffny. Maar Loop! mocht er ook wezen.